Gebouwinstallaties

Klimaatinstallaties slaan een brug van de vorm en thermische eigenschappen van een gebouw naar een aangenaam binnenklimaat dat voldoet aan alle comfort- en gebruikseisen van specifieke gebouwfuncties, zoals wonen, werken, recreëren of sport. Hier worden alle onderdelen besproken om tot een dergelijk binnenklimaat te komen, zoals ventilatie, verwarming en koeling.

Inleiding installaties; ontwerptraject; duurzaamheid

De algemene introductie geeft inzicht in een efficiënt gebruik van alle overige sub-thema’s van gebouwinstallaties en is daarmee een handleiding voor de integratie van het ontwerp van de gebouwinstallaties in het ontwerpproces.

Thermisch Comfort, binnencondities en robuustheid binnenklimaat

Hierin wordt behandeld hoe het binnenklimaat tot stand komt van de stofwisseling van de gebruiker, via de warmtelast van de aanwezige apparatuur tot de dikte van de binnenmuur. Welke klimatiseringsconcepten helpen het best discomfort en een hoog percentage ontevredenen te voorkomen? Hoe vertaalt dit alles zich in richtlijnen en ontwerpnormen?

Elektrische Installaties

Van de opwekking van elektriciteit door windmolens of een kerncentrale, via het transport over het hoogspanningsnet, tot het benodigde vermogen in een woning of bedrijfspand en het aantal gewenste stopcontacten in een slaapkamer: dit onderdeel gaat over elektriciteit.

Overige Installaties

Dit onderdeel behandeld verschillende soorten klimaatinstallaties, hun functionele competenties en hun ruimtelijke specificaties. Wat is de impact van de implementatie van klimaatinstallaties op een gebouw in ruimtelijke zin?

Koeling

In dit onderdeel komen verschillende koelsystemen aan bod. Het toegepaste systeem hangt af van de koelbehoefte en de integratie met ventilatie- en verwarmingssystemen . Er worden hier verschillende voorbeelden van berekeningen gegeven om tot deze koelbehoefte te komen: via globale berekeningen, nauwkeurige berekeningen of via computersimulaties. Alles voor een zo efficiënt mogelijk koelsysteem dat voldoet aan alle comfort-eisen en regelgeving.

Ventilatie en Luchtbehandeling

Schone lucht is cruciaal voor de gebruiker van een gebouw. Dit onderdeel behandeld alles met betrekking tot lucht: de centrale installatie, de distributie kanalen en de verspreidingssystemen in de diverse ruimten. Keuzes voor verschillende systemen worden gebaseerd op functie, integratie met verwarming of koeling, energie-efficiëntie en andere belangrijke parameters.

Verwarming

De systeemkeuze voor verwarming hangt af van verschillende factoren: de integratie met het ventilatie- en koelsysteem, de functie van het gebouw, energie-efficiëntie, etc. Dit onderdeel behandeld alles van de berekeningen, de verschillende systemen tot de ruimtelijke integratie.