Arbo

Binnenmilieu en Arbeidsomstandigheden

Klimapedia bevat een schat aan kennis en informatie voor wie meer wil weten over (ontwerp) van gebouwen en de invloed op arbeidsomstandigheden én mogelijke beheersmaatregelen.

In deze leerbundel wordt een directe link gegeven naar de thema’s in Klimapedia met een directe relatie tot binnenmilieu en arbeidsomstandigheden in gebouwen. Hierin zal nog een nadere verfijning plaats vinden.

Daarnaast worden enkele links gegeven naar aanvullende informatie van andere organisaties.

De inhoud van de Klimapedia is gericht op studenten bouwkunde en aanverwante studies en primair vervat in een aantal thema’s.

Onder elk thema zijn diverse subthema’s ondergebracht (links op de themapagina’s te vinden in groen). Per subthema zijn meestal meerdere modules te vinden met rechts een groene knop voor de theorie.  Bijvoorbeeld levert klikken op het thema “Geluid en Trillingen”, links een rijtje subthema’s op, waaronder “Ruimteakoestiek”, hierop klikken geeft veel modules onder andere de module “Nagalmtijd” met aan de rechterkant een groene knop voor de theorie. Deze theorie bevat vele formules, maar ook een handig rijtje richtlijnen voor diverse soorten ruimten op pagina 4.

De inhoudelijke thema’s binnen Klimapedia zijn:

Voor een deel zijn de thema’s nog in ontwikkeling.

In deze leerbundel Binnenklimaat en Arbeidsomstandigheden zal verder materiaal bijeen worden gebracht over “arbeidsomstandigheden” in gebouwen. Voor een belangrijk deel zal dat gebeuren d.m.v. links naar instellingen die hierover materiaal/informatie verschaffen, waarvan de eerste hieronder zijn gegeven.

 

Algemeen

Door TVVL is in samenwerking met andere organisaties een “PVE Gezonde Kantoren – 2018” uitgebracht. Om te kunnen downloaden moet je je mogelijk eerst registreren op www.tvvlconnect.nl. Hierin wordt ook op alle vier de deelgebieden ingegaan.

 

Thermisch Comfort

Zie hiervoor het subthema “Thermisch Comfort, binnencondities en robuust binnenklimaat”.

 

Luchtkwaliteit

Zie hiervoor onder andere ISIAQ (International Society of Indoor Air Quality).

Verder is er ook een publicatie “PVE Frisse Scholen”.

 

Akoestiek

Zie hiervoor onder andere de website van NAG (Nederlands Akoestisch Genootschap).

 

Verlichting

Zie hiervoor de NSvV (Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde)

en ook het Belgische “Groen licht Vlaanderen” en van het WTCB in Brussel de publicatie “Licht in Scholen”.

Verder staat er ook veel informatie over labeling van lampen en andere regelgeving op de website van de Europese Commissie.