EWF-LB

Anatomie van het Earth, Wind & Fire concept

Bekijk de transponeringstabel om te zien welke wetsartikelen uit het BB overeenkomen met die uit het BBL.

De drie elementen: Earth, Wind & Fire worden vertegenwoordigd door drie onderdelen; het Ventecdak, de Klimaatcascade en de Zonneschoorsteen. Deze systemen zijn afzonderlijk ontwikkeld en dus ook los van elkaar implementeerbaar. Toch vormen ze gezamenlijk het totaalconcept van het Earth, Wind & Fire systeem.

In deze paragraaf worden de drie concepten kernachtig voorgesteld. De concepten worden uitgebreid behandeld in de informatiemodules: I01, I02 & I03.

Ventecdak

Door gebruik te maken van positieve winddrukken, voert het Ventecdak ventilatielucht toe aan het gebouw. Negatieve winddruk trekt deze gebruikte ventilatielucht uit het gebouw. Het afzuigen van de lucht wordt gerealiseerd door een vernauwing waardoor het venturi effect optreedt. Dit gebeurt in de Venturi-ejector. (6)

De toevoer van frisse ventilatielucht gebeurt in de overdrukruimte. (1). Via de overdrukruimte wordt met eventuele hulp van een hulpventilator (5) de aanvoer lucht verplaatst in de Klimaatcascade

Klimaatcascade

In de Klimaatcascade wordt, doormiddel van een sproeisysteem, ventilatielucht versneld, gekoeld of verwarmd en gedroogd of bevochtigd. Het koelen of verwarmen wordt mogelijk gemaakt door de temperatuur van de druppels. De druppels van circa 13 graden koelen de warme buitenlucht in de zomer en verwarmen koude lucht in de winter.

De Klimaatcascade is feitelijk een door de zwaartekracht geactiveerde warmtewisselaar.

Restwarmte wordt onderaan de Klimaatcascade onttrokken en opgeslagen in een WKO (8). De verse ventilatie lucht wordt door een toevoerschacht verspreid over de verblijfsruimten (2).

Zonneschoorsteen

In de Zonneschoorsteen wordt ventilatielucht verwarmd. De verwarmde ventilatielucht stijgt op en trekt als het ware de ventilatielucht via het Shuntkanaal (3) de verblijfsruimten uit. Aan de top van de Zonneschoorsteen wordt de zonnewarmte overgedragen op circulerend water en in de bodem opgeslagen.

instelling
Stichting Kennisbank Bouwfysica [Klimapedia]
media