Klimapedia EB

Energiezuinig Bouwen

Energiezuinig bouwen wordt steeds belangrijker door de klimaatverandering en de uitputting van fossiele brandstoffen en de bijkomende problemen om deze te oogsten. In deze leerbundel worden de aspecten en technieken van energiezuinig bouwen behandeld, waarbij ook praktijkvoorbeelden worden gegeven en direct verwezen wordt naar kennis van onder andere ISSO Open. In deze leerbundel zal ook aandacht worden besteed aan het vernieuwde stelsel EPG, de verplichte eisen aan energiezuinigheid voor bestaande en nieuwbouw. Verder worden een aantal bekende duurzaamheidsconcepten en keurmerken omschreven zoals BREEAM-NL, Cradle to Cradle en PassiefHuis.

NB: Deze leerbundel bevat nu nog alleen de onderdelen Warmtepompen, Ventilatie en energie, Warmte- Koudeopslag (WKO) en PV-systemen. Dit wordt binnenkort uitgebreid.

Integraal ontwerpen

Er zijn vele aspecten die een gebouw energiezuinig kunnen maken. Deze technieken kunnen niet los van elkaar worden gezien en daarom is het van essentieel belang om bij het ontwerpen een integrale aanpak te gebruiken. In module I-220 wordt een algemene ontwerpfilosofie omschreven met de belangrijke uitgangspunten, een functioneel en technisch programma van eisen.  In I-230 wordt het algemene ontwerptraject voor klimaattechnische ontwerpen omschreven.

Technieken en praktijkvoorbeelden

De kern van deze leerbundel wordt gevormd door een uiteenzetting van verschillende technieken waarbij wordt verwezen naar het energievademecum voor algemene informatie en modules voor meer gedetailleerde informatie. Ook wordt er verwezen naar factsheets (A4). Verder wordt bij de technieken verwezen naar praktijkvoorbeelden op de website Podium duurzame gebouwen van RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland).

instelling
Stichting Kennisbank Bouwfysica [Klimapedia]
modules