Klimapedia, een korte terugblik.

In 1997 is op initiatief van enkele docenten de vakgroep bouwfysica opgericht. De eerste voorzitter was Wout Kranendonk (hogeschool Amsterdam), de vice-voorzitter/secretaris was Harry Nieman.

In eerste instantie lag de focus op een gezamenlijk curriculum, wat dient een student te weten van bouwfysica? De ontwikkelaar van deze matrix was Aart Schuur (hogeschool Utrecht en TU Delft).

De matrix was horizontaal opgedeeld in de 5 deelgebieden van het vak.

Warmte, vocht, geluid, brand en licht. Verticaal waren er ook 5 niveaus aangegeven, 3 niveaus voor de bachelor (HBO/TU) en 2 niveaus voor de master (TU).

Op basis van deze matrix wilden we lesmateriaal via de docenten beschikbaar stellen en onderhouden, dat scheelt veel tijd, die dan aan het onderwijs zelf besteed kon worden. Inmiddels ontstond er contact met Kees van der Linden (auteur van het bekende bouwfysicaboek en manager bouwkunde van de TU Delft. Hij zocht vervolgens contact met prof. Martin de Wit van de TU Eindhoven en zo ontstond het idee van een kennisbank. In 1999 werd dan ook Stichting Kennisbank Bouwfysica opgericht. De website ging Klimapedia.nl heten.

De website kreeg langzamerhand vorm en werd gevuld met dictaten en ander belangrijk lesmateriaal.

Kees van der Linden

Kees van der Linden was de drijvende kracht achter Klimapedia. Onvermoeibaar ging hij op pad om de website aan de man te brengen en vooral om financiering te regelen. Inmiddels steunen alle hogescholen en de TU Delft dit initiatief (TU Eindhoven doet niet mee, omdat de documenten in Klimapedia in het Nederlands zijn geschreven. Ook is er een structuur ontwikkeld die er voor moet zorgen, dat Klimapedia onderhouden en uitgebreid wordt. Naast een deel dat toegankelijk is voor docenten en studenten is er ook een deel dat alleen beschikbaar is voor docenten, in dat deel zijn bijvoorbeeld tentamenvragen en powerpoint presentaties opgenomen. Kees van der Linden overleed plotseling begin 2024. Hij had nog wel een professionaliseringsslag in gang gezet, door het werkbureau onder te brengen bij TVVL. TVVL ondersteunt ook de Nederlands Vlaamse Bouwfysicavereniging. Vanzelfsprekend zijn er innige contacten met de NVBV, zodat er ook een directe link met de bouwfysische adviesbureaus ligt.

In 2024 is het bestuur opnieuw vormgegeven onder leiding van Noortje Alders.