De meeste utiliteitsgebouwen en nieuwbouwwoningen maken gebruik van een centrale mechanische voorziening voor luchtbehandeling. Deze luchtbehandeling gebeurt met behulp van een luchtbehandelingskast. Deze installaties, afhankelijk van de functie van een gebouw, zijn erg groot. Voor de klimaatinstallaties wordt daarom vaak een aparte technische ruimte gerealiseerd. Om aanzuiging van schone lucht mogelijk te maken bevindt de technische ruimte zich meestal op de bovenste verdieping.
Het Earth, Wind & Fire-concept vervangt deze mechanische voorziening. De Zonneschoorsteen, Klimaatcascade en het Ventecdak werken samen als totaalconcept.
Wanneer er is gekozen voor een Earth, Wind & Fire concept is de architect verantwoordelijk voor het uitwerken van het gebouw als klimaatmachine. Door deze verantwoordelijkheid krijgt de architect meer ontwerpvrijheid omdat er minder rekening gehouden hoeft te worden met de huidige klimaatinstallatie techniek. Het Ventecdak maakt een technische ruimte overbodig.
Naast nieuwbouwprojecten is het Earth, Wind & Fire-concept ook toepasbaar bij grote renovaties. Bestaande gevels kunnen hierbij omgebouwd worden tot Zonneschoorsteen en verticale ventilatieschachten kunnen gebruikt worden als Klimaatcascade.
Aangezien het Earth, Wind & Fire-concept haar ‘energie’ uit natuurlijke krachten van de wind en de zon haalt, is de bebouwde omgeving van de projectlocatie erg belangrijk. De Zonneschoorsteen en het Ventecdak kunnen optimaal presteren wanneer een gebouw minimaal wordt belemmerd door omliggende gebouwen.
De werking van het Ventecdak is sterk afhankelijk van het hoogteverschil tussen omliggende gebouwen. Voor een optimale werking moet de wind vrij spel hebben rondom het Ventecdak.
Als de keuze voor het toepassen van het Earth, Wind & Fire-concept wordt overwogen, weegt de hoeveelheid zonnestraling op een gevel zwaar mee. De werking van de Zonneschoorsteen is namelijk volledig afhankelijk van de zon die op de schoorsteen schijnt. Als de zon inval op de Zonneschoorsteen wordt belemmerd door omliggende gebouwen zal de Zonneschoorsteen mechanisch moeten worden verwarmd, wat resulteert in een hoog energieverbruik. Het wordt daarom aanbevolen om voor druk bebouwde omgevingen een zonnestudie te doen.